TWITTER VE MAVİ TİK SAVAŞLARI

TWITTER VE MAVİ TİK SAVAŞLARI

Sosyal medyanın dinamikleri gün geçtikçe değişiyor ve yenileniyor. Dijital dünyada yapılan en ufak bir hata, büyük krizlere dönüşebiliyor. İşte bunun bir örneği olan mavi tik krizinin detaylarını sizler için derledik.

 

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından, platformda birtakım değişiklikler yaşanıyor. Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Twitter, ünlü kullanıcıların sahip olduğu onaylanmış hesap anlamına gelen ‘mavi tik’ özelliğini, Twitter Blue aboneliğinde aylık 8 dolara satmaya başladı.

 

Peki atılan bu adımın sonucu düşünülmüş müydü?

 

Çoğu kullanıcı, insanlara güvenilir bir profil olarak görünmek için mavi tik kullanmayı tercih etti. Fakat bu yeni güncellemeyi kötü niyetli kullanan insanlar da oldu. Mavi tik sahibi sahte hesaplar, büyük ve öngörülemeyen bir kargaşa yarattı.

 

Sadece 8 dolara ve herhangi bir kontrol mekanizması uygulanmadan satın alınan mavi tik; markaları, politikacıları ve ünlüleri taklit etmek için kullanıldı. Şirket ve markaların büyük kayıplar yaşaması kaçınılmazdı…

 

Karmaşa nasıl başladı?

 

Büyük bir ilaç firmasının Twitter hesabından, “İnsülinin artık ücretsiz olduğunu belirtmekten heyecan duyuyoruz.’’ mesajıyla bir tweet yayınlandı. Ciddi bir kargaşaya sebep olan bu tweetin platformdan kaldırılması saatler aldı. Tabii ki bu zaman içerisinde insülinin ücretsiz olduğunu gören gördü; duyanlar duymayanlara anlattı.

 

İlaç firmasının ‘gerçek’ hesabı yaşanan olay karşısında, “Sahte olan ve bizi taklit eden bu hesaptan yanıltıcı mesajlar alan kişilerden özür dileriz.’’ tweetini attı. Bu özür maalesef pek işe yaramadı. Tweet yayınlandıktan sonra dev ilaç firmasının hisseleri keskin bir şekilde düştü ve firma büyük maddi kayıplarla karşı karşıya kaldı.

 

Mavi tik rozetinin satın alınması durdurulmuştu ki; kısa süre önce tekrar başladı. Kullanıcılar aylık 4,99 dolar karşılığında mavi tik satın alabilecek ve herhangi bir kimlik doğrulaması yapmayacaktı.

 

Ve gri tik hayatımıza giriş yapıyor!

 

Platformda meydana gelen kimlik sahteciliği sorunuyla mücadele için Elon Musk, ‘gri tik’ rozetini öne çıkardı. Geçtiğimiz günlerde kullanıcılarla buluşturulan gri tik rozetinin, mavi tik rozetine ek olarak resmi ve kamusal hesapların ayırt edilmesine yardımcı olacağı söyleniyor.

 

Twitter, Coca-Cola, Wired ve Ars Technica gibi büyük markaların hesaplarında gri tik rozetini görebilirsiniz.

 

Peki gri tik, tüm yaşanan sorunları tamamen bitiren bir çözüm mü? Elon Musk daha hangi adımları atacak? Zamanla hep birlikte göreceğiz…